Nijverheid

 

In 1926 kreege de Gebr. Van Cleef toesjtumming de pannesjop, gelaege t÷sse de Juliansjtraot en de Prins Hendriksjtraot, later de Pr. Frederiksjtraot geneumd ˇet te bereide met 2 ń÷ves en ein bergloods.

 

 

Gebr. van Cleef Electrische Dakpannenfabriek

 

Dit waas de offisieele naam van de ut bedriŰf, maar weej gebroekde dae naam noets. Janssen-Dings had ein pannefebriek en TuŘnke (Van Cleef) had eine pannesjop. Eind  50-jaore waare die gebouwe, vergeleeke met die van JD, ouch ech aajerwets. D˘w k˘s good zÚen det d'r al jaore neet mier ge´nvesteerd waas. Weej zooge dao den ouch zelde eine vrachwaage sjaon ÷m panne te laaje. Ein hendje vol minse z÷rgde nag veur de produksie. Det waas in de beginjaore tog waal efkes angers. In 1875 sjtart Wilhelmus Hubertus Van Cleef in GeloŰ  met ein vur daen tiÚd vreej modern bedriŰf. Ut waas de iŰrste pannesjop met ein "massaproduksie". Ondanks det bienao alles hangkwŕrk waas, woort d'r tog op groŰte sjaol panne gemak. In 1916 k÷p de firma Van Cleef de besjtaonde febriek van Jan Jacobs (de toenmalige b÷rgemeister) aan de Julianasjtaot. Jan Jacobs had in 1891 vergunning gekreege ÷m beej de Kret (thans Kleistraat-Pannenstraat) ein sjtoumpannefebriek op te richten.   Nao de iŰrste wereldoorlog is d'r vuŰl vraog nao panne en den geit ut prima met ut bedriŰf.

 

 

Ut bedriŰf in GeloŰ

In 1910 wŕrkde dao 20 minse.

 

In 1921 waas de weduwe van W.H. van Cleef de enige eigenares.

 

In 1922 waas ut ein van de iŰrste bedriÚve met eine elektromotor van 5 PK vur de kleimeule en eine motor van 30 PK veur de angere kleibewŕrkingsmasjienes.

 

In 1927 makde ut bedriŰf naeve de gewoŰne holle panne dreej masjinaal geproduseerde modelle te weite: muldepanne, krŘtspanne en Tuiles du Nord.

Ut bedriŰf f had toen 12 Kasseler-ń÷ves.

 

In 1928 waere dees elektromotore vervange door zjwaordere van respektievelik 7 en 60 PK.

 

In 1962 is de daakpanneproduksie definitief sjtop gelag.

de pannesjop van TuŘnke in GeloŰ aan de Kapelkeswaeg

 

 

 

St. Andreas f˙us

 

Met 13 jaor ging ˘zze pap beej F˙us Maan wŕrke. Dae man had dae beejnaam, umdet hae beej de f˙us wŕrkde. Wat waas eigelik die f˙us? R˘ngk de ieuwwisseling (eind 1800-begin 1900) karnde de boere zelf b˘tter en brachte die vur de verkoup nao de Venlose mert.  Maar al gauw kwaam de co÷peratieve verwŕrking van de melk in de f˙us, ut b˘tterfebriekske van de Belvender boere. Die febriek loog aan de SjoŰlsjraot op de plek wao vruuger Toos van de Sjilder met ziene verf- en drogiswingkel haet gezaete. Jaorliks waas dĺr ein insjriÚve vur de mŕlkriejers. De liegste dreej insjriÚvers kreege vur ein jaor de vrachte toegeweeze ÷m de melk beej de boere op te haole. De melk woort in de f˙us toet 30o C verhit en daonao met de hangkcentrif˙usj toet b˘tter verwŕrk. De ˘ngermŕlk ging as viejevoor truuk nao de boerderie. De b˘tter ging aanvankelik in vaate. Later verpakde ze de b˘tter in pepeer. Ut gr˘tste deil van de produksie ging nao de Ned. Zuivelbond. Die had eur mien (ein veiling) in Mesjtreech. Ilke waek ginge met ut sjpaor inkele vaate dao nao toe. In de f˙us wŕrkde twie minse.

Nao de iŰrste Waereldoorlog kwaame dĺr nieje richliene vur de produksie van b˘tter. ďnger angere ut verhuuge van de temperatuur um ut nag mier bacterie vreej te maake. Heej door m˘s dĺr behuurlik ge´nvesteerd waere in ein nieje installaatsie. Met as gevolg: ut einde van de b˘tterfabricage in de f˙us. Toen ginge de boere zellef met de melk langs de deur en de melkventers ˇet Tegele kwaame in Belvend de melk koupe. Maar gaonderwaeg kwaame dĺr sjteeds mier gr˘ttere co÷peratieve zuuvelfebrieke, ˘nger angere in Venlo. En toen woort dao de mŕlk aangeleeverd.

Bron: Simons-bulletin nr. 107, sept. 2005

 

Meubelfabriek Stevens

Ut bedriŰf is opgerich in 1919 vanˇet ein d÷rpstimmerbedriŰf.

In 1930 haet ut bedriŰf 8 man personiŰl. Door de taegesjlaeg in de 30-jaore blief ut allemaol bescheide. In 1935 wuŰrd de febriek ˇetgebreid en greujt nao 12 man personiŰl. Nao 1945 is de wederopbouw van de meubelfebriek. Zoon Fons nimt de leiding van vader Handrie euver. Het imposante bedriŰf haet mier den 20 personeelslede.

bron: Tgelse Courant d.d. 17 mei 1963